måndag, november 21, 2005

De moderna adelsprivilegierna: Regeringsledamöterna tryggar sina inkomster även vid valförlust!


Om det är någon, mot förmodan, som fortfarande tvivlar på att vi har en politikerklass i detta land, som skor sig på dina pengar, kan beakta följande artikel från Dagens Industri publicerat den 19:e november 2005:

”Regeringsledamöterna har sin ekonomi säkrad även om det blir borgerlig valseger. Hälften av ministrarna kan utan att göra någonting fortsätta att få lön fram till pensionen. Skulle socialdemokraterna förlora valet nästa år så behöver inte ministrarna oroa sig för arbetslöshetens bistra ekonomiska verklighet. Till och börja med har de i ett år rätt till sin lön på 93.000 kronor i månaden (för statsminister Göran Persson 116.000 kronor). Därefter kan tio av 22 ministrar räkna med statsrådspension. Det visar en sammanställning som TT gjort.

Ministrar som knappt hunnit bli medelålders får ut cirka 45.000 kronor i månaden fram till pensioneringen. En av dessa är enligt TT infrastrukturminister Ulrica Messing, som har möjlighet att bli en välbetald statsrådspensionär vid en ålder av 38 år.Tre ytterligare 60-talister, näringsminister Thomas Östros, finansminister Pär Nuder och vård- och omsorgsminister Ylva Johansson, kan också utnyttja statsrådspensioner om de skulle bli av med sina jobb.”

Vi har tydligen inte kommit så långt i samhällsutvecklingen sedan Sverige hade adelsprivilegier och svenska staten underhöll en grupp av människor ekonomiskt.

Dagens adelsklass är politikerklassen som skor sig precis lika illa som sina föregångare på samhällets piedestal. De är lika avskärmade från de ekonomiska villkoren för övriga medborgare och deras uppdragsgivare som de fullständigt föraktar och ignorerar folkviljan.

Ifall folkvilja beaktas kallas det ”populism” och när någon organisation utanför riksdagen vågar utmana dem så gaddar de ihop sig från vänster till höger i försvar ( av sina privilegier). Den negativa klangen i ”populism” har jag aldrig förstått ifall vår nuvarande s.k demokrati skall spegla folkets vilja.

Regeringsledamöter och parlamentariker - hur motiverar ni att ni fortfarande skall ha lön, till trots, att uppdraget från era arbetsgivare har uppsagts, d.v.s, svenska folket har sparkat Er ? Med att ni är så eftertraktade som människor och arbetskraft och just därför behövs fallskärmen för att ni inte skall gå till det privata arbetslivet ?

Att bestämma sina egna arvoden med medel som tillhör andra är befängt, oavsett om ägarna till betalningsmedlet är skattebetalare eller aktieägare. Denna filosofi går emot de fundamentala reglerna för både rättsstat och marknadsekonomi.

Vem kommer att stötta nuvarande samhällssystem med politikerprivilegier och åsiktsförtryck i det längre perspektivet under dessa förhållanden? Inte en sann demokrat i alla fall !

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se