torsdag, december 08, 2005

Beskjutning av polishus med automatvapen under upplopp i Södertälje; och svenska politiker och media frågar sig om upplopp också kan ske i Sverige !

Symptomen från Frankrike finns redan i Sverige. Polishuset i Södertälje blev beskjutet med automatvapen redan i september, cirka 50 personer deltog upploppen. Massmedia rapporterade knappt händelserna. När sedan upploppen i Frankrike skedde i november ställde man frågan om det kunde hända i Sverige. Vilket fars av opolitiskt nyhetsrapportering !

När skall vi få en press och media som rapporter objektivt, utan utelämning av vissa händelser i nyhetsflödet ? Varför bedömde televisionen och dagstidningarna att ingen seriös debatt och analys av händelserna behövdes ? Var orsaken att det var "fel typ" av förövare ?

Från Polistidningen återges följande från en av polispersonalen:

”När polishuset i Södertälje blev beskjutet försvann en del av tryggheten för personalen. Det som varit den säkra punkten att återvända till när det hettat till ute kändes plötsligt inte alls särskilt säkert. – Om de kan skjuta på polishuset så kan vad som helst hända, säger polisassistent Erika Husgård som arbetar vid ordningen i Södertälje”

”Erika Husgård var med redan från början i bostadsområdet Ronna, hennes patrull beordrades dit efter att en flicka hade blivit utsatt för hot. Stämningen blev snabbt hotfull och människorna på platsen kom väldigt nära inpå de poliser som arbetade. När de sedan grep en kille för att ha hotat flickan ökade spänningen i folkmassan ännu mer”

”Det har gått några veckor, men Erika Husgård minns varenda detalj. Hon berättar om en arbetssituation som blir omöjlig, därför att folkmassan tränger sig så nära inpå poliserna att de knappt kan andas”

"Dagarna direkt efter upploppet och beskjutningen utökade man antalet patrullerande bilar i Södertälje. Men när Erika Husgård gick på kvällspasset på torsdagen var allt tillbaka till det normala, det vill säga två patruller i distriktet. Och så är läget fortfarande. – Det här påverkar alla oss som jobbar här. Vi är för lite personal. Nu har vi gripit tre av alla kriminella här i stan, men resten bara fortsätter. Var är vår förstärkning nu? Det går inte att komma ifrån att man känner sig lite bortglömd."

”Södertälje är ett litet distrikt men har ganska allvarlig kriminalitet, därför tror jag att vi skulle behöva ungefär tio nya årsarbetskrafter här, vilket jag också har begärt från länspolismästaren”

Idag måste svenska kvarterspolisen arbeta med upplopp, hotande pöbel och beskjutning mot självaste polishuset. För 25 år sedan bestod problematiken av att mota iväg cyklister från gångbanan och fånga trimmande mopedister. Vad orsaken till denna skillnad ?
Att vi idag har en annan demografisk uppsättning i förorterna ? Jag överlåter till läsaren att bedöma detta.

Klicka här för hela artikeln i Polistidningen !

Klicka här för Aftonbladets rapportering i september !

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se