fredag, december 16, 2005

Nytt värdetransportrån söder om Södertälje: 6:e sedan augusti !

”En värdetransport från Securitas rånades tidigt på fredagsmorgonen på E 4 vid Hölö söder om Södertälje. Väktarna hotades med automatvapen av minst två gärningsmän" säger polisen till SvD.se

Sedan i augusti är det senaste rånet det sjätte
enligt SvD:

”Den 16 december sprängs och rånas en värdetransport från Securitas på E 4 vid Hölö söder om Stockholm. Skott med automatvapen avlossades och minst två bilar stacks i brand. Värdetransportbilen blev helt uppfläkt av sprängladdningen.

Den 11 november rånades en värdedepå i Jönköping. En liten lastbil användes som murbräcka när rånarna körde in i lokalerna. Enligt Securitas blev bytet inte stort. Inför flykten hade rånarna placerat ut en bombattrapp i en skåpbil och ett stort område i Jönköping spärrades av.

Den 3 november slog maskerade och beväpnade rånare till mot en värdetransport vid Stora Höga i Bohuslän. De två väktarna tvingades under vapenhot ur bilen. En sprängladdning apterades på bilen och ett stort hål slets upp i plåten. Väktarna skadades lindrigt av splitter från smällen. Rånarna kom över en ansenlig summa pengar.

Den 27 oktober rånades en värdetransportbil vid Securitas i Bergaområdet i Helsingborg. Gärningsmännen forcerade dörrarna med en gaffeltruck och mer eller mindre stormade lokalen. De hotade personalen med automatvapen och kom över en större summa pengar.

Den 29 augusti stoppades en värdetransport vid påfarten till E 4 vid Hallunda söder om Stockholm. Minst tre maskerade män med automatvapen sprängde sönder bilen och försvann med värdekassetter.

Den 25 augusti forcerade män med automatvapen och en hjullastare grindarna till en värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm. Bytet blev 26,1 miljoner konor.”

”Sverige är bland de värst drabbade länderna i Europa när det gäller värdetransportrån. Under 1998-2004 har det inträffat 224 rån, och förövarna har kommit över mer än 450 miljoner kronor, uppger Sydsvenska Dagbladet”.

Antal värdetransportrån i europeiska länder 1998-2004:

1 Storbritannien 4.627
2 Frankrike 350
3 Polen 267
4 Sverige 224
5 Irland 170
6 Italien 136
7 Portugal 119
8 Danmark 93
9 Tyskland 92
10 Nederländerna 74

Totalt rånbyte i värdetransportrån i miljoner svenska kronor 1998-2004:

1 Storbritannien 1.211
2 Frankrike 625
3 Italien 517
4 Sverige 458
5 Luxemburg 213
6 Tyskland 161
7 Norge 105
8 Danmark 104
9 Ungern 78
10 Belgien 78

Bara hälften av brotten klaras upp. (
Lista från Sveriges Televisision.)

På SVT:s hemsida rapporteras fortsättningsvis:

”Vi gör allt vad som står i vår makt för att skydda transporterna. Men det är svårt att värja sig mot mer eller mindre regelrätta militäraktioner, säger Leif Svensson, vd på Falck Värde i Sverige till tidningen”

Mellan 1998-2004 har Sverige haft 224 värdetransporter jämfört med 92 i Tyskland under samma period. Notera då att detta är ett land med nästan 10 gånger så många invånare som Sverige. Om vi skulle ha liknande brottsstatistik som tyskarna beträffande värdetransportrån så skulle det motsvara runt 10-talet !

Jag uppmanar läsarna att i brottsstatistiken att hitta året Sverige hade runt 10-talet värdetransportrån så kan man kanske dra paralleller med annan statistik.

Idag får polisen ej tillräckligt med resurser, dessutom att ha en
straffpolitik som inte avskräcker att begå brott och som inte innebär konsekvenser ( som utvisning) håller inte direkt kriminella utlänningar utanför landet.

Är Sverige ett fredligt och säkert land ? Vad har hänt med den svenska idyllen när poliser var upptagna med att mota iväg cyklister från gångbanan och fånga trimmande mopedister ?

Sverige är en plats som skall föreställa lagligt och kunna ge människor trygget och säkerhet.
I dagens Sverige har vi naiv tro att Sverige är så mycket bättre än andra länder.

Vilket självbedrägeri !

1 Comments:

At 16/12/05 6:02 em, Blogger vinterbadaren said...

Hohohoho. Ja, "Die dumme Schweden"--man skäms dagligen för att vara svensk. Det monetära kretsloppet är en synnerligen vital samhällsfunktion. Att överlåta detta till privata aktörer beväpnade med batong och snygg slips är faen i min lilla låda helt patetiskt.Givetvis skall denna syssla skötas av VÄLBEVÄPNAD polispersonal från "insatsstyran" eller ännu bättre-militär personal!!!

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se